BOŞANMA HUKUKU

BOLU YAMAN HUKUK BÜROSU/ AVUKAT EMİRHAN YAMAN

BOŞANMA HUKUKU – BOŞANMA DAVASI

Boşanma, en basit tabirle taraflar arasındaki evlilik birliğinin sona ermesidir. Boşanma 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir. Boşanma, ancak Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen boşanma sebepleri (Genel ve Özel Boşanma Sebepleri) gerçekleştiğinde ve buna ilişkin Aile Mahkemesi Hakiminin karar vermesiyle gerçekleşmektedir.

Genel boşanma sebepleri genelde tarafların şiddetli geçimsizlik, anlaşamama, birbirlerine katlanamama olarak isimlendirdikleri ‘’evlilik birliğinin temelden sarsılması’’ boşanma nedenidir. Buna göre özel boşanma sebebi dışındaki boşanma sebepleri genel boşanma sebebi olarak nitelendirilebilir. Elbette ki bunun hakkında Aile Mahkemesi hakimi dosyadaki mevcut boşanmaya ilişkin delilleri değerlendirerek karar vermektedir. Ülkemizde açılan boşanma davalarında ; genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması boşanma nedeni , özel boşanma nedenlerine oranla çok daha fazla tercih edildiği görülmektedir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması boşanma nedeni Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinde düzenlenmiştir.

Özel boşanma sebepleri Türk Medeni Kanunu’nun 161 ila 165. Maddeleri arasında düzenlenmiştir. Buna göre özel boşanma nedenleri Zina (Md.161) , Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış (Md.162) , Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme (Md.163) , Terk (Md.164) ve Akıl hastalığı (Md.165) nedenleridir. Bu sebeplerin oluşması durumunda taraflar Aile Mahkemesine başvurarak boşanma talep edebilirler. Bu sebeplerin kanundaki tanımıyla oluşmaması halinde de yukarıda belirttiğimiz evlilik birliğinin temelinden sarsılması genel boşanma nedenine dayalı boşanma davası açılabilmektedir.

Boşanma davaları iki şekilde açılabilmektedir. Bunlar anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davalarıdır:

Anlaşmalı boşanma davası tarafların anlaşarak taleplerine uygun hazırladıkları ‘’Anlaşmalı Boşanma Protokolü’’ ve buna ilişkin anlaşmalı boşanma dava dilekçesini Aile Mahkemesine sunmaları ile dava açılmaktadır. Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi tesliminden itibaren her mahkemede değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık 1 ay içinde duruşma gerçekleştirilmektedir. Aksine bir durum gerçekleşmediği sürece de hakim tarafından bu duruşmada boşanma kararı verilmektedir. Bu boşanma kararı işlemlerin hızlı yapılması durumunda yaklaşık 1 ay içinde kesinleştirilebilmektedir. Anlaşmalı boşanma duruşmasına tarafların kendilerini temsil eden avukatları olsa dahi kendileri bizzat katılmak zorundadırlar. Aksi halde boşanma gerçekleşmeyecektir.

Çekişmeli boşanma davası açılması durumunda ise boşanma süreci ve yargılama çok daha uzun sürmektedir. Çekişmeli boşanma davası Türk Medeni Kanunundaki yukarıda belirttiğimiz boşanma sebeplerine dayanılarak Aile Mahkemesine verilecek boşanma dava dilekçesi ile başlar. Süresinde verilecek Cevap Dilekçesi, Cevaba Cevap Dilekçesi ve Replik Dilekçelerinin ardından dilekçeler teatisi sona erer ve hakim tarafından duruşma günü belirlenerek boşanma yargılaması başlar. Boşanma dava dosyasındaki delilleri değerlendirilerek hakim tarafından karar verilir. Ülkemizde çekişmeli boşanma davaları yaklaşık 2 yıl sürmektedir. Ayrıca taraflardan birinin istinaf / temyiz yoluna gitmesi halinde de çok daha uzun sürebilmektedir. Bu süreç mutlaka boşanma davalarında uzman bir boşanma avukatı ile takip edilmelidir. Aksi halde telafisi olmayan sorunlar doğabilmektedir. Buna örnek gösterilecek olursak ; açılan bir boşanma davasının reddedilmesi halinde aynı boşanma sebebine dayanılarak 3 yıl dava açılamamaktadır. Yani boşanmak istenilen eş ile başka bir boşanma sebebi gerçekleşmediği sürece 3 yıl daha evli kalmak zorunda kalınmaktadır. Bu sebeple boşanma sebebi olması halinde taraflar kendilerini mutlaka bir boşanma avukatı ile temsil ettirmelidirler.

Boşanma davasının yukarıda belirttiğimiz her aşaması mutlaka Boşanma Hukuku alanında uzman bir boşanma avukatı yardımı ile takip edilmelidir. Kişilerin haklarının korunması , boşanma sebeplerini gösterir delillerin süresinde ve usulüne uygun olarak Aile Mahkemesine sunulması , tüm sürecin profesyonel takibi alanında bilgi sahibi ve uzman bir boşanma avukatı tarafından yapılmalıdır. Aksi halde her aşaması belli bir usul ve süreye tabi olan boşanma yargılaması, kişilerin geri dönüşü olmayan mağduriyetlerine sebebiyet vermektedir. Boşanma davasında haklı olmak ve buna ilişkin delil bulunması davanın lehe sonuçlanacağı anlamına gelmemektedir. Bu yasal boşanmaya konu delillerin usulüne uygun ve süresinde sunulması gerekir. Bu sebeple mutlaka bir boşanma avukatına danışılmalı ve dava süreci buna göre yürütülmelidir. Yaman Hukuk Bürosu ( Avukat Emirhan YAMAN) olarak boşanma davalarında gerek davacı gerekse davalı vekilliği görevini üstlenerek Bolu da ve Türkiye’nin bir çok ilinde olan boşanma davalarında müvekkillerimize avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu sebeple boşanma davası açmak veya tarafınıza açılan boşanma davasına karşılık vermek adına alanında uzman bir avukat ile temsil edilmek için iletişim bilgilerinden bize ulaşabilir , boşanma davalarına ilişkin her türlü hukuki danışmanlık ve dava vekilliği hizmetini alabilirsiniz.

https://yamanhukuk.com.tr/wp-content/uploads/2022/07/adsdas.png
Aşağısoku, 4301. Sk No:13/9 Merkez/Bolu
0 532 633 99 65
danisma@yamanhukuk.com.tr

HIZLI İLETİŞİM

YAMAN HUKUK BÜROSU RESMİ WEBSİTESİ TÜM HAKLARI SAKLIDIR VE İZİNSİZ KULLANILMASI YASAKTIR.

Copyright © Yaman Hukuk Bürosu 2019