BOLU YAMAN HUKUK BÜROSU / AVUKAT EMİRHAN YAMAN
İCRA İFLAS HUKUKU
İcra Hukuku , Cebri İcra yani Takip Hukuku olarak nitelendirilebilir. Takip Hukuku , basit tabirle maddi hukuktan kaynaklanan bir alacağı tahsil edemeyen gerçek veya tüzel kişilerin devletin yardımıyla gerçek veya tüzel kişi borçludan alacağını tahsil etme faaliyetidir. İcra İflas Hukuku, 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu ile düzenlenmiştir. Bunun içinde alacaklı kişi ya da kurumun icra dairesi / müdürlüğü vasıtasıyla borçluya ödeme emri göndermesi gerekir. Cebri icra, alacaklının yapmış olduğu takip işlemi ile başlamaktadır. Daha sonra gönderilen ödeme emrinin usulüne uygun tebliğ edilmesinden sonra borçlu kişi ya da kurum yasal süreleri içinde ödeme emrine itiraz edebilir veyahut itiraz etmeyerek alacaklının alacağının icra hukuku bağlamında kesinleşmesini sağlayabilir. Elbette ki ödeme emrine itiraz edilmesi / itiraz edilememesi , itiraz için kanunda düzenlenen süreler gibi hususlar her bir alacağa göre değişkenlik gösterebilmektedir.
2004 Sayılı İcra ve İflas Kanununa göre Cebri İcra çeşitleri:
1) Cüz’i İcra (Ferdi İcra , İcra Takibi)
a) İlamlı İcra (Mahkeme ilamının icra takibine konu edilmesidir.
b) İlamsız İcra
c) Rehnin Paraya Çevrilmesi Yolu ile Takip
d) İhtiyati Haciz
2) Külli İcra (Toplu İcra, İflas )
3) Diğer Takip Hukuku Müesseseleri
a) Konkordato
b) Sermaye Şirketleri ve Kooparatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması
c) İptal Davası
çeşitleridir.
Yukarıda belirttiğimiz takip hukuku çeşitlerinin hepsini birbirinden ayıran önemli hukuki ve maddi yaptırımları bulunmaktadır. Tüm icra hukuku çeşitlerinin takip talebi , ödeme emri , icra takip harç ve masrafları , ödeme emrinin tebliğinden itibaren başlayacak olan ödeme emrine itiraz süreleri , takibe ve ödeme emrine ilişkin Mahkemelerde açılabilecek dava ve çeşitleri tümünde farklılık göstermektedir. Bu sebeple gerek alacaklı gerçek veya tüzel kişi , gerekse borçlu gerçek veya tüzel kişi ; şekli şartlara, sürelere ve hukuki ağır yaptırımları olabilen cebri icra ( takip hukuku) hukuku uyuşmazlıklarında mutlaka alanında uzman bir icra iflas hukuku avukatı ile kendisini temsil ettirmelidir.
İcra ve İflas Hukukuna dayalı uyuşmazlıkların yukarıda belirttiğimiz her aşaması mutlaka İcra İflas Hukuku alanında uzman bir avukat yardımı ile takip edilmelidir. Kişilerin haklarının korunması , icra ve takip hukukuna ilişkin talep ve itirazların süresinde yapılması, tüm sürecin profesyonel takibi alanında bilgi sahibi ve uzman bir icra avukatı tarafından yapılmalıdır. Aksi halde her aşaması belli bir usul ve süreye tabi olan cebri icra / takip hukuku, kişilerin geri dönüşü olmayan mağduriyetlerine sebebiyet vermektedir. Yaman Hukuk Bürosu ( Avukat Emirhan YAMAN ) olarak cebri icra / takip hukuku uyuşmazlıklarında gerek alacaklı gerçek veya tüzel kişi şirket gerekse gerçek veya tüzel kişi şirket olan borçlu vekilliği görevini üstlenerek Bolu da ve Türkiye’nin bir çok ilinde olan icra ve iflas hukukundan kaynaklanan takip ve davalarda müvekkillerimize avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu sebeple takip hukukuna ilişkin icra takibi veyahut dava açmak veya tarafınız aleyhine yöneltilen icra takibi ve takip hukukuna ilişkin davalara karşılık vermek / süresinde usule ilişkin işlem ve itirazları yerine getirebilmek adına alanında uzman bir avukat ile temsil edilmek için iletişim bilgilerinden bize ulaşabilir , cebri icra işlem ve bundan kaynaklanan davalara ilişkin her türlü hukuki danışmanlık ve dava / icra dosyası vekilliği hizmetini alabilirsiniz.