Yaman Hukuk Bürosu - İş Hukuku
Bolu'da en iyi iş hukuku avukatı sloganlarına itibar etmeden, iş hukuku ile ilgili soru ve taleplerinizde büromuzda alanında uzman avukatımızla görüşmenizi tavsiye ederiz. İş hukuku, bir iş sözleşmesi dolayısıyla ücret karşılığı, bir işverene bağlı olarak yürütülen ve işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisini düzenleyen hukuk dalıdır. İş sözleşmesinin bildirimli veya bildirimsiz feshi, işçi alacakları, işçi tazminatları, iş kazaları, meslek hastalıkları, mobbing, toplu iş sözleşmeleri, hizmet sözleşmesinin düzenlenmesi, hizmet tespiti iş hukukunun başlıca konularıdır. İş hukukunda temel ilke işçinin korunmasıdır.
Hizmet Sözleşmesi Nedir?
İşçi ile işveren arasındaki sözleşme iş sözleşmesi veya hizmet sözleşmesidir. İş sözleşmesiyle işçi, işverene bağımlı olarak belirli veya belirsiz süreyle çalışmayı, işveren ise işçinin hak ettiği ücreti ödemeyi taahhüt eder. İş sözleşmeleri belirsiz veya belirli süreyle yapılabilir. Kanunda aksi belirtilmedikçe iş sözleşmeleri için özel bir şekil şartı yoktur.
Belirli Süreli İş Sözleşmeleri:
İş ilişkisinin belirli bir süreye bağlı olarak yapılması durumunda düzenlenen sözleşmelerdir. Bu tür sözleşmelerde, işin belirli bir sürede tamamlanır nitelikte olması veya belirli bir olgunun meydana gelmesi gibi objektif koşullar aranır. Belirli süreli iş sözleşmeleri 1 yıldan uzun süreli ise yazılı şekilde yapılmalı ve esaslı bir neden olmadıkça zincirleme şekilde üst üste yapılamaz.
Belirsiz Süreli İş Sözleşmeleri:
Belirli süreyle yapılması gerekmeyen durumlarda belirsiz süreli yapılır. Sözleşmede belirli bir süre belirtilmediği takdirde, bu sözleşmeler belirsiz süreli kabul edilir. Belirsiz süreli iş sözleşmeleri, süreli sözleşmelerde belirtilen sürenin dolmasına rağmen fiili olarak devam ederse, kendiliğinden belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşür.
Kısmi Süreli İş Sözleşmeleri:
Emsal işçiye göre haftalık çalışma saati üçte ikilik orana kadar daha az olan işçilerin yaptığı çalışmalardır. Kısmi süreli çalışma part-time olarak da adlandırılır. Kısmi süreli çalışan işçiler birden fazla işyerinde çalışabilirler ve hakları emsal işçinin haklarına orantılanarak belirlenir.
Çağrı Üzerine Çalışma:
İşçinin, sözleşmeyle kararlaştırılan yükümlülüğünü kendine ihtiyaç duyulması halinde yerine getireceğinin kararlaştırıldığı sözleşmelerdir. Çalışma süreleri belirlenmemişse haftalık 20 saat kararlaştırılmış sayılır. İşverenin çağrıyı ihtiyaç duyulan günden 4 gün önce yapması gerekir.
Deneme Süreli İş Sözleşmeleri:
Sözleşmelerde belirli bir deneme süresinin öngörüldüğü iş sözleşmeleridir. Deneme süresi en çok 2 ay olabilir. Taraflar deneme süresi içinde herhangi bir önel veya tazminatsız fesih hakkına sahiptir.
İş Hukuku Davaları
İşçi Alacağı Davalarında Hangi Alacaklar Talep Edilebilir?
İşçilerin hak ettikleri para alacağı ve tazminatları talep ettikleri davalardır. İşçiler, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı, fazla çalışma ücretleri gibi çeşitli hakları tek bir davayla talep edebilirler.
İşe İade Davaları:
İş güvencesi kapsamında olan işçilerin iş akitlerinin geçerli bir nedene dayanmaksızın feshedilmesi halinde işçinin işine iadesi amaçlı davalardır. İşe iade davasının açılabilmesi için belirli şartlar gerekmektedir.
Mobbing Nedir?
Mobbing, işveren veya diğer kişiler tarafından belirli işçi veya işçiler üzerinde kurulan psikolojik baskı, tehdit, şiddet ve yok sayma gibi eylemlerle yıldırma amaçlı davranışlardır. Mobbing, işçinin işten ayrılması için haklı sebep oluşturur ve işçi tüm işçi alacak ve tazminat haklarını talep edebilir.
İş Kazaları, Meslek Hastalığı ve Tazminat:
İş kazası, işyerinde veya işverenin yüklemiş olduğu işi yaparken meydana gelen ve işçinin bedensel veya ruhsal zarara uğramasına neden olan olaylardır. Meslek hastalığı ise işin niteliği veya işyeri koşulları dolayısıyla tekrarlayan bir sebeple meydana gelen hastalık ve sakatlık halleridir.
İş hukuku, çalışma hayatının sağlıklı bir biçimde devamını, işçinin ve işverenin haklarını korumayı sağlar. Detaylı bilgi için lütfen bizimle ile iletişime geçiniz.